Kategorier
Storlek L

Kända svenskar

Jonas och Cathrine samtalar om svenskar som är kända internationellt. Idrottare, musiker, författare, aktivister och skådespelare. Lär dig om några populära svenskar medan du tränar språket. I pdf-filen finns hörförståelse frågor som du kan försöka svara på.

Pdf-filen kan du ladda här:

Share Button

25 svar på ”Kända svenskar”

Salman Khan, född 27 december 1965 i Indore i Indien, är en indisk skådespelare. Hans första film kom ut år 1988. Han var ihop med kända skådespelare från Bollywood som Aishwarya Rai, Katrina Kaif, Somy Ali och Sangeeta Bijlani. Salman är fortfarande ogift och har inga barn.

Lupita nyongo’. Hon är 36 år gammal, från Kenya. Hon är mest känd för filmen 12 år som slave. Hon vänn en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen 12 år som slave.

kända personer populära personer
fö ränd ring – change förändring
fö rändra verb, (English) change

hon är klara med universitetsutbildning

samhället har genomgått stora förändringar

sån-ger-ska female singer
sån ga re male singer

Compounds: klimatförändring (climate change)
genomgå en förändring (undergo a change)

tvekan noun, (English) doubt [²tv’e:kan]
utan tvekan ((”undoubtedly”))

aktivist noun, (English) activist jijinffenz

vara en förebild för någon (be a person for someone to model themselves on)

åtgärd åt g (ya) ärd

tal|språk spoken language
skåde|spelare actor

mångsidig som har många sidor, många talanger

Ahmad Zahir född 14 juni 1946 död 14 juni 1979, var en afghansk sångare, låtskrivare och kompositör. Han var mycket känd under sin tid och han är fortfarande väldigt populär.Nu på den tiden vi lyssnar också på hans låtar

Nizar Qabbani är en syrisk poet.Han föddes i Damaskus den 21 mars 1923.Han studerade vid juridiska fakulteten vid det syriska universitetet och arbetade efter att ha avslutat sina studier som ambassadör för den syriska staten.Han började skriva poesi,han var 16 år och han var hade 35 poesiböcker,,
Sångarna tävlade för att få hans dikter.Han brukade skriva mycket om kvinnor och kvinnors skönhet och han skrev också om hemlandet och Syrien, eftersom han saknade sitt land.Han gifta sig två gånger och han hade 3 bar.
Han dog den 30 aoril 1998,han var 75 gammal.

Serj Tankian – han är armenisk person. Tankian är känd sångare och musiker, som växte upp i ett armeniskt område i Los Angeles.
Han är mest känd som sångare i bandet System of a Down, där han spelar gitar och keyboard.

Novak Djokovic föddes den 22 maj 1987 i Belgrad, Serbien. Han är serbisk professionell tennisspelare. Han har vunnit Grand Slam 17 gånger. Han var den bästa i världen 2011.

Goran Pandev är en fotbollsspelare och föddes den 27 juli 1983 i Strumica, Norra Makedonien. Pandev spelar fotboll i Genoa, Italien, men han spelar också för det makedonska landslaget. han utsågs två gånger till Makedoniens bästa idrottare.

Jaime Escalante var den bästa läraren i Latinamerika. Han föddes i Bolivia 🇧🇴 den 31 december 1930. Han undervisade matematik till problematisk barn som lärde sig matematik och de fick bästa betyg. Eftersom Jaime hade ett särskilt intresse för varje elev.

Han dog den 30 mars 2010 när han var 79 år gammal.

Kiril Lazarov , född 10 maj 1980 i Tito Veles i SR Makedonien (nuvarande Veles i Nord Makedonien), är en makedonsk handbollsspelare. Han är vänsterhänt och spelar i anfall som högernia.

Kiril Lazarov är en notorisk målskytt, med bland annat 1 627 mål på 218 landskamper för Nord Makedoniens landslag, och har blivit skyttekung i många turneringar. Han blev bland annat bäste målgörare vid VM 2009 i Kroatien (med svårslagna 92 mål på nio matcher) och i EM 2012 i Serbien.

Zaha Hadid,Irakisk arkitekt, konstnär och designer
Född: 31 oktober 1950 Bagdad, Irak.
Död: 31 mars 2016, Florida, USA.
Hadid studerade matematik som grundutbildning och registrerade sig sedan på Arkitekturen.
hon fick så många belöningar en av dem Europeiska unionens pris för samtida arkitektur.

Zaha Hadid,Irakisk arkitekt, konstnär och designer.
Född: 31 oktober 1950 Bagdad, Irak.
Död: 31 mars 2016, Florida, USA.
Hadid studerade matematik som grundutbildning och registrerade sig sedan på Arkitekturen.
Hon designerade 950 projekt i 44 länder runt om i världen.
Hadid var den första kvinnan att vinna (Pizzker Award). Och Hon fick titeln (Lady) från drottningen av Storbritannien, Zaha fick också franska hedersmedaljen i konst och litteratur, Japanska imperiets orden,Europeiska unionens pris för samtida arkitektur, och många andra priser.

Hayao Miyazaki, är en japansk animatör, regissör och serieskapare.
Född 5 januari 1941 i Tokyo.
Han är den mest framgångsrike japanska filmregissören och den internationellt mest kände filmregissören. Hans största internationella filmframgång är Spirited Away från 2001 och vann Oscar som bästa animerade långfilm.

Ragheb Alama är min favorit sångerska. Han kommer från som är populär i Libanon, egypt, dubai och många andra länder.

Arash Labaf,
Han är sångerska från Iran men han var i Sverige mången år. Han född i 23 April 1997 i Teheran och han är gift och har två barn. Just nu bor han och hans familj i Dubai. Han representerade Azerbajdzjan tillsammans med Aysel i Eurvision song contest 2009, och slutade trea med låten Always.Han har jättemycket olika sånger med olika språk.

Mohammad Assaf, Sångerska från Gaza som är populär i Palestina och i arabvärlden. Han vann talangshowen ( Arab Idol).

Hej :
Jenaral Mohamed Farah (Aidid)
Han varit bäst arm i öst Afrika och Han är från Somalia.
1993 i Somalia hade mellan honom och USA problem och USA arm försökt flera gånger att tå, men Han varit duktiga hur man kan göra olika saker i kriget tills USA lämnade i Somali för att tillbaka deras hemland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 visitors online now
11 guests, 4 bots, 0 members