Kategorier
Storlek L

Svenska dialekter

Vi har fått en förfrågan av en av våra lyssnare att prata lite om svenska dialekter. V försöker alltid lyssna på era kommentarer och önskemål och dagens podd handlar just om det – svenska dialekter!

Vi har intervjuat tre av våra kollegor som pratar dialekt. Fia som pratar skånska, Lena som pratar gotländska och Sarah som pratar småländska! Lyssna och se hur mycket du förstår!

I pdf-filen har vi gjort en lista med de speciella ord som finns i de olika dialekter som presenteras. Vi länkar också till Institutet för språk och folkminnens webbsida där man kan läsa mer om de svenska dialekterna.

Pdf: L32Svenskadialekter

 

Share Button

22 svar på ”Svenska dialekter”

Hej!
Vad skönt att man kan alla dialekter i land man bor i ! Faktiskt är detta svårt i början, men det är viktigt att ha kunskap i en dialekt så man kan lära känna många saker om folk eller stad som dialekt tillhör.

Hej. Vad intressant att en av er pratar svenska inte som modersmål utan som andraspråk. Jag är inte så bra med dialekter och brukar inte veta vem pratar på vilken dialekt, men jag visste ändå inte att det inte var en av ert modersmål (det låter mycket bra för mig).

Och det gör mig undra… Vilket modersmål pratar du som pratar inte svenska som modersmål?

Hej!
Tack för programmet. Det är bra att få lyssna på olika dialekter trots att det är svårt att förstå. Det låter roligt och det kan vara underhållande, haha! Jag hade gärna velat höra en person från Östergötland och Göteborg. Kan ni göra fler program och ta med en person som talar värmländska? Den dialekten låter så positiv.

Tack för mig!

Jag tror att det är jätteroligt om det finns flera dialekter i levande språk.
svenska är redan svårt att uttala,men det är trevligt att få en känsla av dialekterna.
I alla fall tack för programmet.

Hej!
Jag tycker att det är ett bra program, eftersom det visar på olikheterna i svenska dialekter. Jag tror att dialekter finns i alla språk. Som en svensk medborgare ska vi träffa personer som pratar med dialekt. Ibland blir det lite missförstånde och ibland inte.

Tack

Dialekt finns i alla länder. Men vissa länder påverkar inte dialektet så mycket på språket likadana Sverige, frankike,Engelska m.m. Men dialektet i några länder kan förstör det ursspråket, därför länderna måste minska att använda dialektet.

Hej!
Det var roligt att höra några dialektar även om det var svårt att förstå. Jag tror att skånska dialekten är svårast. Jag är orolig att träffa en person som har en konstig dialekt.

Tack!

Hej!
Tack för det enstående programmet. Det var givande att man lyssna på olika dialekter så man kan fatta språket bättre.Det är svårt förstås att man kan alla dialkter men å andra sidan får man reda på olika ord och fraser. Alla länder har sina egna dialekter men svenska dialektar är det svårtaste tror jag!!!

Hej!

Jag är glada för att jag lyssnar till ert podd. Det hjälper oss för att förstå mer om svenska språk och sina dialekter som man ofta talar.
Det är naturligtvis att folk som bor i olika platser i Sverige får en olika dialekt. Jag tror att det är viktig att veta vad betyder ord i olika dialekter. Tack!!!

Det är jätte kul att lyssna till ett bodd.
Lite svårt att förstå skånska men det är fantastiskt att kunna prata med skånska jag vill lära mig den här språk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 visitors online now
7 guests, 7 bots, 0 members