Kategorier
Storlek L

Den svenska koden

 

Idag pratar Olga och Natalia om oskrivna regler i Sverige – det ingen talar om. Vissa saker vet alla svenskar, men hur ska invandrare veta hur man gör?

Ska jag öppna en födelsedagspresent direkt när jag får den? Ska jag krama alla jag känner eller är det bättre att skaka hand med dem?
Att flytta till ett nytt land innebär så mycket mer än att bara lära sig ett nytt språk. På något sätt måste man lära sig alla outtalade regler som följs i landet. Lyssna på vår dialog.

Här hittar du materialet som pdf: L22 den svenska koden

 

Vill man lära sig mer, kan man kolla på Magdalena Ribbings etikettskola (DN). Klicka på länken och se filmerna: http://www.dn.se/webb-tv/program/ribbings-etikettskola/ribbing-lar-dig-att-halsa-korrekt/

 

Share Button

19 svar på ”Den svenska koden”

I Sverige har man respekt med tidarna. och man ska komma i tid. Om någon kommer försent ska han/hon be om ursäkt och föreklara varför man kom försent. Man ska öppna presenterna innan gästerna går.Om man känner någon riktigt bra så man kan krama den personen. Om man ska till till exempel doktor ska man skaka hand.På andra länder finns olika kultur.

Hälsningar till er och många tack för arbetare i denna webbplats som hjälper mig att ta reda sociala koder och kultur koder i sverige.
Jag heter B.Tilo som kommer från i kurdistan i Syrien.Jag flytadade till sverige ett år sen och jag har startat studera svenska i sfi i Avesta bara tre månader.

Hejsan

ska jag berätta från hörde och jag skulle veta.Svenska koder i sverge sociala koder.Jag tror att man gör här i Sverige .
Om jag fylld år och fick i present föddelsdag present.Jag hade ett kallas och fick present.Jag gjorde på hyllan.Men jag öppnade första alla gått.De tittade på mig alla konstit.jag tänkte på.Den här tradekunen.jag känner att ibland har jag problem,hur ska jag hälsa?
Det veldigt olika i sverge,visa skaka hand ,presentera tjej och visa andra vill ha kram.Jag känner att det ofta Jag ska vet skaka hand med läkaren.nara vän ska man kram.Det brukar bara säger hej!Det händer ibland att man vill kram dig.Om det träffa samma trapphus säga hej!En del jag brukar alltid.varför ska man komma i tid.?
Jag gillar att komma tidigare .Men jag lånat från svensk Tack,.ursäkta,flåt.männikor säger inte säker tycker divekt,
Det brukar inte vet menar Om jag blir arg så brukar säger Nej!
Jag försäker förklara gör personen och prata för första personen okej! eller neJ! Nu har faktist det blev arg på dig.Det gör man inte oftas i Sverige.Jag kan ibland känna på jobbet.Sverge tycker de diplomatisk olika kultur och de tycker många promenera och vill tycker säga,var kommer du i från?vad är du jobbar ?så vidare

I Sverige finns bra sociala koder . Man kan inte lova utan respekt .Har finns naturregle och arbetsregler .Man måste respektera tiden i jobb eller en annan plats till example skolan och mötet med några personer dem som är chefer i några regler jobb.Man brukar säga ursäkta,tack,förlåt och kram varandra .Man tvingar att veta mänskligt samhälle för att respektera tiden och människor .Har man ger present på jul elle födelsedag .

I Sverige finns flera typer av det hjälp till invandrare,till exempl rätten att studerare för varje invandrare.
Trafiken är mycket bra,EXP kollektivtrafik,biltrafik.
Hjälp andra,intressen för barn

hej
Det är jättebra programmet och jag rekommenderar att ni kan göra mer jag lärt mig mycket svenska i den här programmet tack jätte mycket jag är tacksam och jag hoppas att nya elever kan besöka ert program .

Jag gillar Sverige eftersom de är välorganiserade,fungerar bra,sjukhus men bara sjukhus det mycket dyrt.

Hej
Mariam Aivazian

Jag trivs bra i Sverige. Jag lärt mig mycket söker och regler. Mellan Sverige till mitt hemland är inte stor skillnad. Man ska komma Alltid i tid. Man kan inte lova utan respekt .Har finns naturregler och arbetsregler. Man måste respektera tiden i jobb eller en annan plats till ex. skolan och mötet med några personer dem som är chefer i några regler jobb.Man brukar säga ursäkta,tack,förlåt och kram varandra .

I Sverige alla har respekt med varandra. Lärarna är mycket snäll till oss.

Det finns olika hälsningar beroende på deras personlighet. Vänner, släktingar och officiella personligheter som en läkare eller direktör har en annan typ av hälsning.
Det finns ingen skillnad i hälsningsmetoden mellan mitt land och Sverige.
Jag uttrycker inte min åsikt om något om jag inte blir ombedd att göra det, jag tycker att det är respektfullt att jag inte visar min öry i någon situation.

Mina hälsningar till dig och tack i Sverige du har respekt för tid och arbete och här är gratisstudien och sjukhuset. Ja, gåvor måste öppnas innan gästen går. Det finns regler för arbete som du fortfarande säger förlåt om det är försenat. Du måste skaka hand, men i andra länder finns det en kultur av dise här.

Ja, språk växlar,När en person reser till ett annat land måste han lära sig sitt språk och tala det nya landets språk. Jag mår bra nu, det finns inget liknande mellan mitt modersmål och svenska. Mitt råd att lära sig svenska är att man ska prata varje dag med svenska vänner och höra språket varje dag och se svenska sånger och svenska filmer.

Ja, språk förändras ,När en person reser till ett annat land måste han lära sig sitt språk och tala det nya landets språk. Jag mår bra nu, det finns inget liknande mellan mitt modersmål och svenska. Mitt råd att lära sig svenska är att man ska prata varje dag med svenska vänner och höra språket varje dag och se svenska sånger och svenska filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 visitors online now
13 guests, 4 bots, 0 members