Kategorier
Storlek L

Januari – årets fattigaste månad

Har du spenderat för mycket pengar på julklappar eller resor i december? Är det lite skralt i kassan och du behöver veta hur du ska spara så att pengarna räcker? Lyssna på ekonomi-läraren Maria som ger sina bästa tips.

Vi pratar också om imperativ och partikelverb.

 

PDF-filen hittar ni här:

Januari – årets fattigaste månad

Outro-låten:

ABBA – Money Money Money (short acapella) by Crotchet Rest licensed under a CC BY-NC-SA 3.0

Creative Commons License.

Share Button

31 svar på ”Januari – årets fattigaste månad”

Först man måste väta hur mycket pengar jag för dena månad och andra skulle man räkna hur mycket pengar jag tar ut dena månad plus skulle man räkna sin bostad hyra, och räkningar som skulle man betalar varje månad sen resten kan man delar och planerar om mat. Man måste hittar någon livsmedel äffar att kan man köpa olycka Billiga saker och viktig att man sparar kvitto för att i bland man handlar nånting som man inte om man skulle lämnar tillbaka man måste ha kvitto annars kan man inte lämnar tillbaka och därför man måste sparar kvitto.
Om man har nånting på sin garderob att man behöver inte använder kan man säljer de via nätet eller om man behöver nånting att man skulle köpa , kan man hitta på en sekanhand äffar eller begagnad via nätet tex Facebook . Om man skulle ha inte problem om sin ekonomi kan man hittar en extra jobb som kan man jobbar en eller två dagar extra men man skulle inte skadar sina hälsa också i bland man jobbar på två stälet och efter jobb man tappar sin energi och det er inte bra för hälsa och familje. Tredje tips kan man vara aktiv att man hitta ett annan jobb för att kanske högre lån och bättre live.

Det är bra tips för någon som har problem med sin ekonomi och någon folk som kan inte planerar om hur skulle de handlar eller hur de skulle dellar sina pengarna.
Maria brätade om månader efter jul som många folk har problem med sina ekonomi på grund av julklappar even jul mat eller julbordet .

Varje ny år många folk bestälar julbord på en restaurang på grund av ny år och många köper julklapp till sina barn ,barnbarn , sin kille eller sin tjej och många vill resa till någon land eller någon stad , många köper mycket mat och många av människor kommer inte räknar om sin ekonomi och sin budget de vill bara handlar ,därför månad efter jul månad har problem om sin ekonomi. Maria sa att några tipps först man skulle räkna om sin budget ,andra hur mycket pengar man för i dena månad tredje hur mycket pengar man tar ut på dena månad som man gör lite budget . Om man skulle fika två gånger per dan kostar 20 kr som kan man räknar varje gång som man ficka kostar 10 kronor. En tipps kan man köpa en brygg kaffe och när man ville fika bara man behöver koka kaffe sen om man vill kan man bjuda sina kompisar och de kan fika också. Man kan köpa två killo kött på bror på vilken kött man ska ha och kan man göra en fin gryta och kan man äta och resten kan man spara till annan dag.

Om man inte får pengar vad kan man göra och hur man räkna vare från kommer kommer pengar som du räkna? skulle du har inte inkomst finns är du aktiv och har du uppgift om året men skulle kan du får pengar från någon plats hur du räkna om på den månaden?
Din sparade pengar också har sluttat vad du gör? Där kämpa du mot din problematiska ekonomin.

Vi tycker att sfipodd.se det är bra för att man kan träna höra ,läsa ,skriva lära sig grammatik och många nya ord.

Våra tips:
1. För första planera vad man vill köpa.
-För att man inte ska impulsköpa så fort man går ut.
2. Jobba mer.
3. Köp bara saker man behöver.

vi tycker att tips är bra för att det handlar hur man kan spara pengar och balansera ekonomi. språket är lätt,vi förstår vad handlar om!
.spar tips
1.spara kvitto!
2.sälj dina saker på t.ex. blocket
3.hitta extra jobb om du orkar.
4.köp begagna!
5.häll dig frisk.
6.byt jobb

1- podden är bra för oss eftersom podden ger bra tips för att kunna spara pengar på olika sätt .

2- så här tipsar vi till de som verkligen behöver tips:
– man måste planera innan man handlar mat och skriva ner på en listan. beror på hur tungt plånbok man har .

Först man behöver en penna och papper sedan man ska kolla på sin kyl för att man skulle köpa mat grejer attman behöver sen kan man skriver på listan och kan man hitta billigast livsmedel eller de äffaren som har jul rea sen kan man ha koll på sin ekonomi och sin plånbok .

Jag håller med hon som har sagt man måste planera och skriv upp med budget. for att i december man har köp mycket för julklapp och som saker om jul. I januari de måste spara pengar att klara sig månaden som kvar

Bra och vettig podd. Men jag undrar lite över de konstiga meningarna/uttrycken ”Hur mycket pengar måste jag ge ut med?” Så kan man väl inte säga? Vad är det för uttryck? Detta har jag aldrig någonsin hört, och jag är född i Sverige. Man säger ”Hur mycket pengar måste jag ut med?/Hur mycket pengar måste jag budgetera för?/Hur mycket pengar måste jag lägga ut?” Och senare kommer meningen: ”skriva upp allt som du ger ut på”. Lika konstig mening. Där säger man hellre: ”skriva upp allt som du lägger ut/spenderar.”
Kanske inte så bra att ha med sådana meningar i ett manus i en SFI-podd.
Annars är detta generellt en bra podd som jag använder en hel del i min egen SFI-undervisning.

Jag tror att det var jättebra tip och råd . Man kan spara pengar varje månad och planera vad vill köpa . Man kan köpa bara saker vi behöver .Vi kan köpa begagnade saker billigare.
Jobba mer .

Jag har en tips ,man måste promenera eller cyklar till skolan eller jobbet om man vill spara pengar man köpa inte biljett.

Först man behöver en penna och papper sedan man ska kolla på sin kyl för att man skulle köpa mat grejer attman behöver sen kan man skriver på listan och kan man hitta billigast livsmedel eller de äffaren som har jul rea sen kan man ha koll på sin ekonomi och sin plånbok .

Jag föredrar billigare köpcentra och köper fler rabatter en gång i veckan. Det är fördelaktigt att laga din egen mat. Min mamma lärde mig, ju mer tid du spenderar matlagning, desto billigare är matarrangemanget. Till exempel lagar jag soppa eller vegetabilisk mat. Jag lagar mat och förvarar den i kylen, jag kan värma upp den och äta i 2-3 dagar.

Först behöver jag penna och papper . Sedan jag ska kolla på min kyl för att jag ska handla mat och grejer att jag behöver.
Sedan kan jag skriva på listan och hitta billigast livsmedel eller de affären son har jul rea .Sen kan jag ha koll på min ekonomi och plånbok.

Jag har tips.Jag är en mamma till två pojkar och de behöver saker när det kommer jul,så att jag måste spara pengar samtidigt.Varje becka måste jag handla mycket för att jag lagar mat två gånger per dag.Min man,mina pojkar och jag blir pigga om dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

22 visitors online now
12 guests, 10 bots, 0 members