Kategorier
Storlek S

Den svenska julen

Nu är det jul igen! Cinna berättar om den typiska svenska julen med sill, köttbullar, Kalle Anka och jultomten.

Lyssna, läs och svara på frågorna.

Berätta också om en tradition som du tycker om.

 

PDF-filen hittar ni här:

densvenskajulen

Musiken i outro: Orchestral Jingle Bells av Akashic Records (Creative Commons by-nc-nd)

Share Button

55 svar på ”Den svenska julen”

Jag filla jul i annan satt. I morgonen Man vöknar och klara sig ny kläder ( jul kläder)som dem fick som en julklapp fram föräldrar alle andra relativ. Då alla gor till kyrka. Mellan kloka 11:00 komma man hemma fran kyrka och äta frukost och lyssner till jul låtar med hella familj. Sedan runt kloka 1:00 man äta julmat( Jul lunch) den har är den dagen vanligaste att fira jul i Uganda. Afte mat, hella familj gor till fest i varje plats. Den har är Alla som man gör att fira jul i mitt hamme land Uganda.

Аудио подкаст очень помогает в изучении шведского.Спасибо.

Hej! Jag heter Esther kavira och jag kommer från congo. I Africa inte alla som brukar fyrar jul. Till exempel jag fyrar för barn eftersom barnen tycker om det. Vi som föräldrar är viktigast att köpa jul kläder för de och spela mat och drick. På morgonen vaknar de och duscha och äta frukost. Sedan gick vi till kyrkan. Efter kyrkan fixa mat till hela familjen och vänner ibland. Det brukar vara kul och spännande.

I Iran firrar vi våren ankomst.Det är 21 March.vi klä på oss nya kläder ,då hälsar vi på de äldre .Hela familj samlas rund Haftsiiin bordet.7grejer som börjar på S på Persiska kallar vi Haft sin.barnen får presenter från deras föräldrar. Spelar vi persiska musik och dansar.Efter det så äter vi persiska mat som ris med orter och fisk.

I islam finns två årsvisa högtider. Den ena, eid ul-adha och den andra, eid ul-fitr.
Under slutet av fastemånaden ramadan firas eid ul-fitr. Inom de tre dagarna , vi firar med familjen och alla barn i familjen får presenter. Dagen följs av mer fest med massor av mat, musik och skratt med familj och vänner.

Inan brukade jag fira min familj och mina kompisar och besöka varandra men gamla människor gav oss presenter till anga . Just nu pratar jag min familj och mina vänner i telefon för att de är långt ifrån mig.
Gott jul till alla

I islam finns två årsvisa högtider. Den ena, eid ul-adha och den andra, eid ul-fitr.
Eid ul-fitr kommer efter fastemånaden ramadan för tre dagar. Under tre dagar firar personer med sina familjen och släkting. Alla barnet klä på nya kläder och får många olika presenter från sina föräldrar och vuxen.

Hej ! Det är jättefin .Tackså mycket .varje kvällen jag lyssnar din . Jag är mycke glad darför att jag behöver höra.föra vecka hittade jag SFIPodd

Inan brukade jag fira min familj och mina kompisar och besöka varandra men gamla människor gav oss presenter till anga . Just nu pratar jag min familj och mina vänner i telefon för att de är långt ifrån mig.
Gott jul till alla

Jag filla jul. Första i morgonen gå till kyrkan. Efter kyrkan gå till hem och äter frukost. Klockan 2.00 dricker kaffe och godis med min man och tittar på tv. Klockan 5.00 äter julmiddagen med mina familj. På kvällen träff med mina kompisar och äter fika.

Det var jättefint för att vi åt julmiddagen drack kaffe med mina vänner.Efter maten åt tårta och tittade på tv klockan 5:00 vi jätteglad med mina barn och svenska vänner.

Vi brukar firar att åt julmiddagen tillsammans. Vi satte tillsammans och drack kaffe för 3 timar och tradition bröd med kaffe. Vi pratar och skrattar så mycket och det bli allting roligare. Sen baren leker med varandra och tittar filmen som de tycker om och behöver kommer överens.
Vi vuxen börjar dricka alkohol i kväll och blir mer roligare tycker jag.

I julklapp jag har hemma bara sitta och min kompisar porter laga mat tillsammans och äter . Därför jag är musilm

Jag brukar firar jul med mina vänner. Vi lagar vår traditionella mat och vi
enjoy så mycket tillsammans .vi gör allt roligt och till med sover vi inte den dagen.

Årets största firande i Iran heter Nowruz. Människor firar den första dagen i årets första månad den 21 mars varje år. Den här dagen är längden på natt och dag lika. Det är mer än 3700 år gammalt. Folk dukar en duk som heter Haftsin; Det vill säga sju s. De är sju blommor och livsmedel som är av vegetabiliskt ursprung och på persiska börjar deras namn med S. Somagh(sumac), samanoo, sib(äpple), sabzé(gröngräs), sonbol(hyacint), sir(vitlök) och serké(vinäger). Den här dagen bär folk om möjligt nya kläder och besöker varandra och äldre. Äldre människor ger gåvor till yngre människor. På Nowruz är lunch vanligtvis ghormé sabzi eller grönsakspilaf med fisk. Denna stora firande fortsätter till slutet av den trettonde dagen.

Jag firade jul, och jag har ätit en god middag med mina föräldrar, och hade fått tre presenter, en av dem är från min mamma, den andra är från min pappa, och den sista är från min mormor morfar och farfar farmor.

Inan brukade jag fira min familj och mina kompisar och besöka varandra men gamla människor gav oss presenter till anga . Just nu pratar jag min familj och mina vänner i telefon för att de är långt ifrån mig.
Gott jul till alla

Hej ,jag lyssnade på texten och var mycket intressant.Jag lärde mig flera nya ord! Tack så mycket och god Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

22 visitors online now
15 guests, 7 bots, 0 members