Kategorier
Storlek M

Studievägledare

Sophia ville veta vad en yrkes- och studievägledare gör så hon träffade Naomi som arbetar som SYV här på Centrum Vux och ställde några frågor.

Naomi berättar vad det innebär att arbeta som syv, hon säger bland annat att hon kartlägger och gör en planering för vidare studier.

Den vanligaste frågan handlar ofta om hur mycket svenska behövs för att studera vidare i Sverige. Man börjar vanligtvis med SFI och sedan kan man studera vidare på SVA grundläggande, som ibland kallas för SAS grund. Efter grundläggande kurser kan man studera vidare på gymnasial nivå och då kan man läsa SVA 1, SVA 2 och SVA 3.

Om man redan har ett yrke från sitt hemland eller om man redan vet vilket yrke man vill plugga till kan man läsa en yrkesutbildning. SACO har gjort en lista med många olika yrken, du kan hitta de här.

På vår skola har vi till exempel SFI för hantverkare, kursen heter SFH.

Du som studerar på Centrum Vux och vill träffa en yrkes- och studievägledare för att planera dina framtida studier kan hitta öppettider här.

I lektionen förklarar Joanna mer om vad en bisats är, vilken ordföljd bisatsen har och var satsadverbet står i en bisats.

Ladda ned pdf-filen till dagens lektion här: M10 Studievägledning

Share Button

34 svar på ”Studievägledare”

Hej!
vad bra programme idag!Jag vet många nya ord och grammatik.
Det är inte enkelt , men genom vår lärare Helena vi blev lycka.

Hej allihopa !
Vad bra program! Jag lärde mig många nya ord och jag tränade grammatik. Den dialogen var jätteviktig för mig. jag behöver anvanda dem i framtid.
Tack för det .
Chrouk Almasri

Hej alla!
Det är mycket intressant information för alla som vill få utbildning och skaffa ett framtida yrke också.
Tack och lycka till 😉

Hej alla!
Dialogen var intressant. Idag har ni lärt mig många nya ord och mycket information. Det är bra prodcast. Jag kommer att använda denna dialog för att träna mig.
Tack

Tjena!
Eftersom jag inte har vetat alla steg för att sluta min utbildning, tror jag att det behöves lång tid. Så jag måste ta det lugnt och inte bli nervös.
Lycka till alla i AKA5.
Tack.

Hej!
Ert podcast är jätte bra eftersom det finns mycket nya ord och ny grammatik men det lite svårt för mig. Jag lärde mig många nya ord och bisats och huvudsats. Det var en bra podcast iallafall. Jag skulle vilja säga tack igen och igen.

Hej!
Vad kul programmet var men jag tror att det är ett svårare program för många elever därför grammatiken är svår med BS och HS.
Eftersom jag tränar mycket grammatik blir jag duktig.

Hej!
Det är många nya och svåra ord i dialogen idag även grammatiken är svår men jag måste upprepa meningarna för att jag ska lära mig dem.
Tack.

Hej!
Det var ett svårt program. Men jag tror att det var lite svårt för mig. Programmet hade svåra ord och grammatiken var krånglig. Jag vill träna mer därför hade programmet ny grammatik.

Hej!
Det är en bra dialog.
Jag visste många information om vad man behöver om man ha börja ett jobb i Sverige.
Det är också ett bra program för att lära bisats och huvudsats om man ska förstå skillnaden mellan bisats och huvudsats. Tack!

Hej!
Det programmet är jättebra men när vi lyssnar bara en gång, kan vi inte förstå.
Vi måste träna mer och mer.
Grammatiken är krånglig.
Lycka till alla kompisar i hela världen.

Hej!
idag vi lärde många saker.Först vi lärde om meterologi information och information om Norden landet,sverige Norges,finland och Denmark.Denmark är liggerpå Islands.Mer vi lärde nya ord och grammatik använing och om olika yrke.
tack!

Hej!
Vi har lärt oss många nya ord från programmet. De är svåra så vi måste träna mera.
Tack så mycket.

Hej!
Tack för ett bra program. Det är jättespännande och det har några svåra nya ord. Grammatiken är bra också.

Hej!
En bra användning och uttryck av huvud sats och bisats.Dialog är lätt att förstå.Grammatik är användbart som vi kan uppgradera våra meningar.

Hej,
Det programmet är jättebra. Man lär sig många nya ord och grammatik. Programmet var svårt för mig. Jag måste träna mer.
Det är också bra program för att lära bisats och huvudsats.

vi trorr att preseentionen var mycket bra, eftersom vi lärde många saker till exempel gramatik vad betyder HS och BS. Vi lärde många nya ord om yrka. den är god.
Tack!

hejsan!
vad bra program! jag ha lärde många nya ord och bra grammatik …
nu kan jag förstår mer och bättre.
tack så jättemycket lärare, du är jättebra 🙂

Hej! Mitt jobb i mitt hemland var arabiskaläraren. Jag tyckte om mitt jobb med eleverna. Det var mycket roligt att lära sig språket för eleverna.

Hej!
Programmet kan hjälpa lara mig på uttal, uttal är så viktig i Sverige.
Jag måste lara mig mer också eftersom jag har så mycket ny ord idag på yrken.

hejsan..,
Dialogen var så viktigt ,det fanns många ord som man behöver.texten gav oss sättet för att kontakta med SYVen som ska hjälpa oss upp till målet och vara framgångsrik..

Hej på er!
Texten har viktiga och nyttiga information, som man fokuserar på det, då känner man sig som man sitter med vägledare eller mindre man ska veta vad man ska ställa frågar till vägledare.

Hej!
Det ar jättebra program,men det behovs mer och mer träning .Det finnis många nya ord, grammatik ar svårt i början, men efter träning blir det lättare.tack

Hej!
Vi tycker att vi tar många nya ord.Så vi hinner inte spara .Det programmet är jättebra .Grammatiken är svår.

Hej!
Vad bro programme! jag lärde mig många nya ord och tränade grammatik. Jag tror att det programmet är bra för att lära sig sveska.

Hej!
Programmet kan hjälpa lära mig på uttal och grammatik , uttal är så viktig i Sverige .Jag måste lära mig också eftersom jag har så mycket ny ord idag på yrken.

Hejsan!
Dialogen var intressant för att lära sig nya ord och lätt på lyssna om, grammatik, bisats och huvudsats det var jättevanligt att höra diskussion och förstår . tack så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 visitors online now
5 guests, 7 bots, 0 members